Mediaplayers

De internet-adressen van de omroep van Wereldwind zijn: http://radio.wereldwind.nl:8000/ww-01 (100% wereldmuziek) resp http://radio.wereldwind.nl:8000/ww-02 (communicatie en wereldmuziek). Dat kun je in een webbrowser intypen (volledig, anders maakt Google er westenwind.nl van, en dat is Talpa, van John de Mol) . Je kunt het ook open met een mediaplayer op je telefoon/tablet, laptop of computer

Van onderstaande media players is bekend dat je er IceCast streams [1] mee kunt beluisteren. In de rechterkolom staatj vermeld het computer-OS vermeld waarvoor deze mediaplayers geschikt zijn. Voor laptops, en computers ( linux, ios en de Music Player windows), is Clementine veelzijdig en prettig in gebruik. Linuxgebruikers zullen liever Goodvibes willen gebruiken

Wat betreft android-apps, voor tablets en smartphones moet vermeld worden, dat het bij veel apps niet makkelijk of zelfs onmogelijk is om andere radiostreams te beluisteren, dan de selectie die door de app-leverancier of commerciele indexlijsten wordt aangeboden. Deze vender-lock maakt zulke apps totaal onbruikbaar voor het beluisteren van niet-commerciele radio-programmas zoals die van Werelwind.

Laptops en computers

ApplicationPlatform (type computer/laptop)
Clementine Music PlayerLinux/Unix, Windows, macOS.
GoodvibesLinux/Unix
RadiodroidAndroid (smartphone/tablet)
KodiElk OS en apparaat, ook minicomputers (met libreElec, osmc, xbian)
VLCLinux/Unix, Windows, macOS, Android, macOS.
MPlayerLinux/Unix, Windows, macOS.
Zinf Linux/Unix, Windows
XMMS Linux/Unix
XineLinux/Unix
foobar2000 Windows
Winamp 2.x/5.xWindows
FStreammacOS
TuneIn RadiomacOS., Android, Windows Phone, Blackberry
Internet Radio BoxmacOS.
StreamS HiFi Radio AppmacOS., tvOS

Smartphone en Tablets

Helaas zijn veel apps voor smartphones weinig flexibel en vaak uitsluitend geschikt voor het afstemmen op de streamingservices van de maker/eigenaar van de app. Een jammerlijke consequentie van de mindset van deze exploitanten. Onderstaande lijst is daarom klein, ondanks dat er veel meer apps in app-stores aangeboden worden. (gaarne tips mbt andere geschikte apps)

Maar er zijn enkele allround applicaties die je kunt installeren. Absolute aanrader is het kleine programmaatje radio-droid (versie 2) , dat zeer eenvoudig toegang geeft tot onafhankeleijke en niet-commerciele radioprogrammas in een collectieve Wiki-database.

  • RadioDroid, is de meest geschikte open-source app om de radioprogrammas van Wereldwind te vinden en te beluisteren . Het is gratis beschikbaar in zowel F-Droid als Google-Playstore
    [Update mbt Google-Android: blijkbaar is deze app verwijderd uit de Google Playstore. Voorlopig raden wij aan om de radiodroid-app vanaf Alex Segler’s Github-pagina te installeren [2], of een alternatieve app-store zoals F-droid te installeren, en de nodige permissies te geven (zie hier voor details), waarna Radiodroid en vele andere opensourcesoftware-apps zeer eenvoudig te installeren en te upgraden zijn.
  • Ook de grotere apps VLC en KODI zijn veilige open-sourceprogramma’s die vanaf F-Droid en google-playstore geinstalleerd kunnen worden. Ze starten zichzelf op indien je op de m3u-link klikt.
  • MX-player? Media-player? (Ik ken ze niet – de software is niet open-source en in principe onbetrouwbaar, en daarom alleen alleen te installeren via de google-playstore)

Voetnoten

[1] Radio wereldwind wordt met IceCast uitgezonden. Icecast is een opensource afsplitsing/ fork van SHOUTcast dat in 1999 door AOL overgenomen werd, vervolgens aan het Belgische Radionomy verkocht werd, dat in 2019 door AudioValley overgenomen werd.
Alles in Medialand wordt vroeg of laat overgenomen. Het is fijn dat free open source software programmas in dat geval meestal in een zgn fork (afsplitsing) door de oorspronkelijke ontwikkelaars voortgezet wordt en vrij en ongebonden beschikbaar kan blijven

[2] Om een .apk (buiten de playstore of f-droid appstore om) te installeren, moet expliciet toestemming voor installatie van ‘apps van onbekende bronnen‘ gegeven worden.